- 25. sep 2024
Mød en mentor: Dennis vil give en tryg start til lærlinge
Dennis Brink er 48 år, og har arbejdet i transportbranchen i hele sin karriere. Dennis har altid synes, at det er spændende at give unge mennesker en chance og at hjælpe dem videre, når de har det svært.
For 6 år siden valgte han at tage Transportbranchens Mentoruddannelse, da han fandt ud af, at hans arbejdsplads, Alex Andersen, tilbød dette. Mentoruddannelsen har bl.a. givet ham nogle helt konkrete værktøjer til at håndtere nogle af de udfordringer, der kan opstå i rollen som mentor:
’’Jeg fik nogle metoder til at håndtere konflikter og en forståelse for, hvordan man læser forskellige typer mennesker. Disse ting var jeg ikke lige så god til, før jeg tog uddannelsen,’’ forklarer Dennis.
Tålmodighed og menneskelig forståelse er vigtigt
Selvom en stor del af mentorrollen består i praktisk oplæring som af- og pålæsning, tidsoptimering og god kundeservice, så mener Dennis også, at der er skal være en menneskelig forståelse for de lærlinge, man kører med.
’’Nogle af dem kan have nogle problemer i livet, der kan gøre det svært, og der har vi som mentorer en uddannelse, så vi kan hjælpe og støtte dem. Det kan fx ikke nytte noget at skælde dem ud, hvis de kommer for sent om morgenen. Så håndterer man det stille og roligt og finder en god måde at løse det på,’’ fortæller Dennis.
Selvom man lærer meget af dette på Mentoruddannelsen, mener Dennis, at man som fremtidig mentor skal besidde nogle grundlæggende egenskaber:
’’Man skal være overbærende og være tålmodig, når man har med mennesker at gøre, der skal prøve nye ting. Man skal være i stand til at kunne sige pyt, hvis der sker en fejl.’’
Mentorordning har givet Niclas en tryg start
18-årige Niclas Juel Boye Pedersen er en af de lærlinge, der har haft glæde af mentorordningen hos Alex Andersen.
’’Jeg har lært rigtig meget af min mentor i starten. Alle de metoder, jeg bruger i dag, det er noget jeg har lært fra min mentor. Hvis ikke han havde hjulpet mig, så var der rigtig mange ting, jeg ville være i tvivl om,’’ fortæller Niclas.
Niclas forklarer, at hans mentorer primært har hjulpet med en masse nyttige tips og tricks, der har gjort den første tid på vejene og hos kunderne tryg.
’’Jeg har fået meget oplæring i at køre med virksomhedens specifikke gods, hvordan man sparer tid, og hvilke veje, der er bedst at køre. Jeg har også fået en masse tips og tricks til at køre mange af de steder vi ofte betjener,’’ fortæller Niclas.
Alle har brug for at lære i deres eget tempo
Ifølge Dennis er Niclas også en af de lærlinge, der har fanget det rigtig hurtigt, men der vil altid være mulighed for ekstra støtte til dem, der har sværere ved det. Hos Alex Andersen tilpasser man oplæringen efter den enkelte lærling, og man kan hurtigt mærke om det er noget de fanger hurtigt eller ikke, fortæller Dennis.
’’Det er dog ikke alle, der har lige meget lyst og overskud til at lære så hurtigt, og det er også fair nok – så bruger vi bare lidt længere tid indtil de er trygge ved at køre selv’’ forklarer Dennis.
Selvom Niclas lærte tingene hurtigt, så synes han stadig, at det giver det også en ekstra tryghed at have en mentor tilgængelig, som han altid kan give et kald.
’’Jeg kan altid ringe til Dennis. Og det gør jeg også til tider, hvis jeg har brug for noget hjælp undervejs,’’ lyder det fra Niclas.
Spring ud i det
Fra Dennis lyder der en klar opfordring til alle, der overvejer at tage Transportbranchens Mentoruddannelse:
’’Man skal ikke være bange for at prøve det af og bare springe ud i det. Jeg synes det vil være fedt, hvis endnu flere havde lyst til at være mentor. Det er så givende, og man får noget igen af den.’’
Til sidst tilføjer Dennis:
’’Jeg kunne godt selv have brugt en mentor, da jeg startede i branchen. Dengang skulle man bare selv finde ud af tingene, og jeg lavede mange fejl, som jeg ikke havde behøvet at lave.’’
Overvejer du at blive mentor?
Kunne du også tænke dig at være med til at gøre en forskel for unge lærlinge eller nye chauffører i din virksomhed?
Så kan du tage Transportbranchens Mentoruddannelse, der består af AMU-kursus ‘40373 Sidemandsoplæring’ og ‘49998 EUD-Oplæringsvejledning for den daglige oplærer’.
Du kan læse mere om Mentoruddannelsen og hvordan du tilmelder dig her.
Her kan du også læse mere om TURs Mentordag, hvor vi hylder alle mentorer, der er med til at gøre en forskel.