Kvindenetværk Øverst
  • AD2Anne Dorthe Søe Mikkelsen
  • 21. nov 2024
  • EUD
  • Events

Kvindenetværk for lærlinge skaber fællesskab på tværs

36-årige Louise Engmarksgaard er lager- og logistikoperatørlærling, rollemodel for TUR og så er hun medlem af kvindenetværket for lærlinge på Aarhus Tech. Et kvindenetværk, der samler kvindelige lærlinge fra de mandsdominerede erhvervsuddannelser om fællesskab, netværk, sparring og hygge.

På Aarhus Tech har de taget et godt initiativ. De har nemlig oprettet et socialt og fagligt netværk for kvindelige lærlinge, der er tilknyttet en af Aarhus Techs erhvervsuddannelser.

’’Vi skal gøre noget ved det høje frafald af kvinder’’

 

På Aarhus Tech forsøger man med kvindenetværket at skabe et bedre studiemiljø for de kvinder, der ikke har mange kvindelige holdkammerater eller kolleger. Jeannette Callisen, der er SPS-vejleder hos Aarhus Tech, og desuden står i spidsen for skolens kvindenetværk, fortæller, at der er et meget højt frafald af kvinder på mange erhvervsuddannelser. Derfor tog de på skolen initiativet til at skabe dette kvindenetværk:

 

’’På mange af især transportuddannelserne, oplever vi, at der kan sidde en enkelt kvinde på et hold, eller endda en hel årgang. Selvom de er godt integrerede i klasserne og bliver taget godt imod af drengene, så er de ikke på samme måde en del af flokken. Derfor ville vi prøve at lave et netværk på tværs af uddannelserne, så man kunne få et netværk den vej rundt.’’

 

Kvindenetværket handler i høj grad om, at kvinderne kommer ud og møder nogle ligesindede og får skabt sig et godt netværk på tværs af fagligheder. Og så skal det være et trygt rum, hvor der er plads til at tale om alt.

 

’’Det er et forum, hvor man kan drøfte ting med andre kvinder, som man måske ikke lige kan snakke med sin normale venindegrupper om, fordi de ikke står i samme situation. Der har det været rigtig godt og givende det her netværk,’’ fortæller Jeannette.

En mulighed for at mødes med ligesindede

 

For Louise Engmarksgaard, der tager sit hovedforløb på skolen, og til dagligt er lærling hos Johnson Controls, er det et rigtig vigtigt og givende initiativ.

 

’’Der er lagt op til at man lærer nogle nye at kende på tværs af uddannelser, og udvider sit netværk, så man bliver mere bekendt med forskellige muligheder og virksomheder. Det er fedt at høre de andres erfaringer med deres uddannelser, men også lære om vores forskellige hverdage og vilkår i de forskellige virksomheder,’’ fortæller Louise.

 

Kvindenetværket giver de kvindelige lærlinge et sted at mødes med andre kvinder fra branchen, som de ikke møder så ofte i løbet af deres uddannelse, fordi der generelt er få kvinder på erhvervsuddannelserne. Ifølge Louise giver netværket kvinderne en unik mulighed for at mødes på tværs af uddannelsesretninger, skabe et større netværk og spejle sig i hinandens oplevelser og erfaringer som kvinder i mandsdominerede brancher.

 

’’Kvindenetværket er også en ekstra støtte til de piger og kvinder, der kan have brug for at drøfte nogle af de udfordringer, de kan støde på som kvinder i deres fag. Det er noget, der kan være svært, hvis man ikke har så mange kvindelige kolleger eller ledere, man kan gå til eller spejle sig i,’’ siger Louise.

IMG 9507 2
IMG 9504 2

I et netværk giver man noget til hinanden

 

Da Louise første gang så beskeden om tilbuddet om at blive en del af skolens kvindenetværk, var hun ikke helt overbevist fra start. Hun synes allerede, hun havde mange ting at se til, og hun så ikke et behov hos sig selv for at være en del af et netværk specifikt for kvinder. 

 

’’Jeg har det helt fint med at arbejde sammen med mænd, og har heller ikke selv oplevet problemer med grænseoverskridende adfærd osv. på min arbejdsplads. Jeg er heldigvis landet et sted, hvor jeg stortrives og har det rigtig sjovt med mine kolleger hver dag,’’  forklarer Louise.

 

Men efter at have gået og mærket efter i noget tid, synes Louise alligevel ikke, at det lød som en helt dum idé og besluttede sig for at prøve det af.

 

’’Det viste sig, at der var megagodt fremmøde fra dag 1. Det var en rigtig hyggelig dag med virkelig god stemning, og det er virkelig nyttigt at få udvidet sit netværk i branchen,’’  fortæller Louise.

 

Louise fandt også ud af, at selvom hun ikke selv møder problemer som kvinde i sit arbejde, så kan hendes eksempel være med til at vise andre, at der ikke altid behøver være udfordringer bare fordi man er kvindelig lærling.

 

’’Det er rart at kunne vise andre kvinder, at der findes virksomheder, der gør meget for at tiltrække kvindelige lærlinge, og generelt forsøger at skabe et godt arbejdsmiljø for alle. Jeg tror det er positivt, at man kan møde nogle lærlinge, hvor tingene bare kører i deres virksomhed, og de er glade og tilfredse med at være der,’’  mener Louise.

Mere socialt sammenhold til lærlinge

 

Louise mener, at netværksklubber på skolerne generelt kan gavne det sociale sammenhold for lærlinge, da man på erhvervsuddannelser ikke altid har det samme studienetværk, som når man fx går på gymnasiet.

 

’’Man har ikke altid det samme sammenhold og studienetværk på en erhvervsuddannelse, fordi man ikke går der hver dag. Derfor er det vigtigt at huske at bakke op om initiativer som disse, som man kan deltage i, i fritiden, så de studerende kan lære hinanden at kende,’’  forklarer Louise.

 

Louise mener derfor, at det vil være rigtig givende, hvis flere skoler har mulighed for at gennemføre initiativer som et kvindenetværk, der gavner studiemiljøet.

IMG 9502 2

Hold dig opdateret med det nyeste fra transportbranchen

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Følg med i nyheder om og fra transportuddannelserne. TUR Nyhedsbrev giver dig relevante nyheder om uddannelser, projekter, arrangementer og nye undervisningsmaterialer inden for transportområdet. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.


Læs vores Privatlivspolitik her.

TUR Nyhedsform