- 4. sep 2024
- Vejledninger
Ny generationsanalyse: Forskellige generationer deler i høj grad opfattelsen af, hvad der skaber et godt arbejdsliv
Lederne har gennemført en generationsanalyse, der undersøger, hvad de forskellige generationer anser som værende en god arbejdsplads. Analysen giver et indblik i, hvordan de forskellige generationer ser på deres arbejdsliv, hvilket kan være en nyttig rettesnor til at forstå, hvordan man kan organisere en arbejdsplads, der skal rumme forskellige generationer på samme tid. Medarbejderne der er med i undersøgelsen, er blevet inddelt i fire generationer: 1. Generation Z (1997-), 2. Millennials Y (1981-1996), 3. Generation X (1965-1980) og 4. Baby Boomers (1946-1964).
Det fremgår i analysen at der er flere ligheder mellem de forskellige generationer end ellers antaget. Dette er positivt for arbejdsgiverne, da der aldrig har været så mange generationer på arbejdsmarkedet, som der ellers er i dag.
Enighed på tværs af generationerne om work-life balance og god ledelse på arbejdspladsen
I analysen fremgår det, at alle generationerne er særligt enige om, at det vigtigste for dem er løn og en god balance mellem arbejde og fritid, hvis de skulle søge et nyt job. Hertil er det værd at fremhæve, at de fire generationer er enige om, hvad der er de vigtigste elementer i deres liv: Sociale relationer, økonomisk tryghed, fritidsliv og deres sundhed og helbred.
Derudover er der blandt de fire generationer bred enighed om, hvad der gør en leder god. Både de yngre og ældre generationer ønsker en arbejdsgiver, der er klimabevidst – der er her tale om mellem 38 pct. og 41 pct. på tværs af generationer. De forskellige generationer er tilbøjelige til at afvise en arbejdsgiver på baggrund af etiske overvejelser, der er relateret til klima- og miljømæssig bæredygtighed, dyrevelfærd, beskyttelse af minoriteter og udsatte.
Desuden fremgår det af generationsanalysen, at der på tværs af generationerne er et ønske om en leder, der er ansvarlig, anerkendende, empatisk og retfærdig. De helt klassiske værdier hos en leder er derfor ikke noget som går af mode, når Generation Z træder ind på arbejdsmarkedet.
Generation Z stikker ud fra de resterende generationer
På trods af at der på tværs af de fire generationer er bred enighed om, hvad den gode arbejdsplads skal indebære, viser generationsanalysen at Generation Z stikker en smule ud. De yngre ønsker blandt andet en leder med sociale kompetencer, der kan skabe gode sociale og faglige rammer for arbejdet. Her ønsker de tre andre generationer derimod, at deres ledere giver dem frihed og indflydelse på egne arbejdsopgaver. Lederne skal derfor kunne navigere i medarbejdere med forskellige ønsker af frihedsgrader og former for støtte i arbejdet.
Desuden bliver Generation Z også mere motiveret af mangfoldighed på arbejdspladsen. 35 pct. af Generation Z føler øget motivation i deres arbejdsliv, hvis de oplever at være en del af en mangfoldig medarbejdergruppe, der består af forskellige alder, køn, etnicitet, religion og mere. Mangfoldigheden er ikke ligeså vigtig for de tre andre generationers motivation på arbejdspladsen.